Risicoanalyse

Startpagina

 

Hoe ga je na of het (praktijk)lokaal voor de lessen wetenschappen voldoet aan de minimale veiligheidseisen?
Een checklist is een handig hulpmiddel.  Maar wat dan doen met wat niet in orde is?  Moeten er maatregelen genomen worden?  Zijn die dringend?
Om hierop een antwoord te kunnen geven moet een risicoanalyse uitgevoerd worden.  In een risicoanalyse wordt het risico berekend.  Hierbij kan gebruik gemaakt worden van verschillende berekeningsmethoden.  De best gekende en meest gebruikte methode is de Kinney-methode.  In deze methode wordt rekening gehouden met 3 factoren:

 

Aan elk van deze drie deze factoren wordt een getal (= gewicht) toegekend dat groter is naargelang de factor belangrijker wordt.
Door deze drie getallen met elkaar te vermenigvuldigen kan het risico berekend en ingeschat worden:

R = B x W x E

Het is dus goed mogelijk dat een risico van een mogelijk ongeval met dodelijke afloop laag ingeschat wordt omdat de blootstelling en de kans op een ongeval zeer klein zijn.  Omgekeerd kunnen kleine gevolgen hoge risico's opleveren als mensen zeer frequent blootgesteld worden aan het gevaar en de kans op een ongeval hoog ingeschat wordt.  Het berekende risico bepaalt uiteindelijk welke maatregelen moeten genomen worden.

 

Klik hier om het Excelbestand voor het maken van een risicoanalyse van de lokalen natuurwetenschappen te downloaden
(versie 20071016 - 2 MB).
Waarschijnlijk wordt het bestand in een nieuw venster van de browser geopend.  Kies voor 'Opslaan als' om het bestand op je eigen computer op te slaan.